niedziela, 17 lipca 2011

Kasztelan niepasteryzowany - Browar Kasztelan [5.7%]


Miałem małe wątpliwości co do określenia browaru, bo w stopce napisane jest "Carlsberg Polska", jako stronę www podają browarkasztelan.pl, a na etykiecie przedniej z kolei "receptura browaru Sierpc"... Trochę to wszystko chaotyczne.

Kolor przeciętny, wodnisty, pianka i nagazowanie że tak powiem w normie, smak całkiem całkiem. Nie wiem, na ile można być obiektywnym po 7 piwach, ale... kilka pierwszych łyków nawet mi smakowało (inaczej: nie przeszkadzało mi). Potem miałem wrażenie, że jest na końcu delikatnie gorzkawe, ale w taki przyjemny sposób.

Bez obrazy, myślę, że byłoby świetne do polewania karkówki na grillu, oczywiście jako piwo do gotowego dania też bym Kasztelana widział. Niezłe piwo, ale szukam dalej.

PS Jako, że kilka piw naprawę wcześniej poszło, przy najbliższej okazji zrobię dopisek i napiszę jak smakuje bez wcześniejszych wspomagaczy, bo mam wrażenie, że lekko niesprawiedliwie podszedłem do tej buteleczki.

Cena: 2.29zł
Moja ocena: 4

9 komentarzy:

  1. Chyba sprawiedliwie. To piwo to naprawdę nic specjalnego. Niespecjalny smak, niespecjalny zapach, kolor. Bardzo przeciętne. W tej cenie Amber Naturalny jest 5 razy lepszy. Da się je wypić, ale np. w bezpośrednim zestawieniu z Okocim Premium Pils czuć jego taniość, nijaki smak, rozwodnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. recenza po 7 butelce... ciekawe... proponuję przeżucić się na portery i po 7 znaleźć klawiaturę...
    w tej cenie to jedno lepszych piw w których stosuje się mikrofiltrację...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na usprawiedliwienie dodam, że te 7 to tak sączone przez cały dzień było (kurde, wcale lepiej nie brzmi :)) i niezbyt mocne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na etykiecie tego piwa jest nie kto inny jak George Clooney przebrany za kasztelana. Reklamuje piwo nawet o tym nie wiedząc. Pod wpływem tej inspiracji w tym roku na Półwyspie Helskim powstał dżordżing, który polega na piciu jednego trunku wspólnie w koło ... bo chodzi o to, żeby łączyć, a nie dzielić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dopuszczone są multikręgi, np. z sześciopakiem Georga? Zbiory dzielone, podzbiory, myślę, że na każdy obiekt mogłaby przypadać jedna butelka, co przy zbiorach dzielonych, gdzie przy założeniu, że degustacja nie zacznie się jednocześnie, co jakiś czas następowałoby stuknięcie się piwem między zbiorami...

    OdpowiedzUsuń
  6. @pejot Stuknięcie na przecięciu podzbiorów jest oczywiście możliwe, ale z obowiązkowym patrzeniem sobie w oczy i toastem 'dżajbing' (jibe to zwrot przez rufę na desce). Dżajbing jest rozszerzeniem dżordżingu. Podobnie jak dżoszing ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Drogi keemor'że, pomijając fakt, że "stuknięcie na przecięciu" same w sobie zazwyczaj występuje przynajmniej po 4-6 dżordżach, nie uważam, jakoby słuszne byłoby mieszanie w to podzbiorów. Podzbiory, jak cała reszta multiobiektów zebranych razem w jednym miejscu (pod wpływem),wykazujących tendencję poligamiczną, niech nie stanowią o istocie (mam nadzieję, niedoszłej) całej zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasztelana produkują w Sierpcu ale należy on do grupy Carlsberga (tak jak m.in Browar Okocim,Browar w Szczecinie-Bosman)
    Czekałem już chwilę na recenzje tego piwa, aktualnie jest bardzo reklamowane i popularne.
    Pozdrowienia z Okocimia

    OdpowiedzUsuń
  9. Kontynuuję wpisy, z Amberka przeszliśmy na Kasztelana - gorsze, ogólnie średnie.
    P.S. Na pytanie 'kogo przypomina Ci koleś na puszce?' Mario odpowiedział 'George Clooney' :) :)
    P.S.2 Idea picia piwa przy Twoim blogu wydaje mi się coraz wspanialsza :)

    OdpowiedzUsuń

Z powodu natłoku spamu, komentarze są moderowane. Sorry! takie czasy!